تحسین زمانی اتفاق می افتد که به فرزندتان می گویید کاری را به خوبی انجام داده یا رفتار مثبتی داشته است. تحسین اعتماد به نفس و احساس خودکارآمدی را در فرزند شما پرورش می دهد. شما با استفاده از تحسین کردن، به کودک خود نشان می دهید که چگونه در مورد خودش مثبت فکر کند و اینگونه به فرزندتان کمک می کنید تا تشخیص دهد که چه زمانی خوب عمل کرده است و یاد می گیرد بابت کارهای مثبتش به خود افتخار کند.شما می توانید کودکان در سنین مختلف را برای چیزهای متفاوتی تحسین کنید. ممکن است کودک کوچک تر را به خاطر جمع کردن اسباب بازی هایش یا نوجوانتان را به خاطر آمدن به خانه در زمان توافق شده تحسین کنید.تحسین توصیفی زمانی است که به فرزندتان بگویید دقیقاً چه چیزی را خوب انجام داده است. به عنوان مثال، “من از روشی که اتاقت را مرتب میکنی و هر وسیله را دقیقا سر جای خودش قرار می دهی خوشم می آید. این به کودک شما کمک می کند تا یاد بگیرد که در آینده به شیوه های مثبت رفتار کند. همچنین این روش واقعی تر از تمجیدهای غیر اختصاصی مانند “تو پسر خوبی هستی” است.

نویسنده: بروملمن
مترجم:پگاه دوستی(دوره دکتری تخصصی روانشناسی)
تشویق: تمجید از تلاش
تشویق، تمجید از تلاش است . به عنوان مثال، “شما روی آن تکالیف ریاضی سخت کار کردید – آفرین”. ستایش تلاش می تواند به فرزند شما انگیزه دهد و او را تشویق کند تا در آینده تلاش کند.
شما همچنین می توانید قبل از انجام کاری از تشویق استفاده کنید. به عنوان مثال، «به من نشان بده چقدر خوب میتوانی اسباببازیهایت را کنار بگذاری» یا «میدانم که از امتحان عصبی هستی، اما به سختی درس خواندهای. مهم نیست که چگونه به نظر می رسد، تو تمام تلاش خود را کرده ای.
برخی از کودکان، به ویژه آنهایی که اعتماد به نفس کمتری نسبت به دیگران دارند، بیشتر از دیگران به تشویق نیاز دارند. وقتی تحسین بر تلاش متمرکز باشد، کودکان به احتمال زیاد تلاش را به خودی خود خوب می دانند. آنها همچنین به احتمال زیاد به تلاش خود ادامه می دهند و در هنگام مواجهه با چالش ها خوش بین هستند.
پاداش:نتیجه رفتار مثبت
پاداش نتیجه رفتار مثبت است. این روشی است برای گفتن «آفرین» پس از اینکه فرزندتان کاری را به خوبی انجام داد یا رفتار مثبتی نشان داد.پاداش می تواند یک کارشگفت انگیز، وقت بازی با شما، یک فعالیت خانوادگی خاص یا یک امتیاز اضافی باشد. به عنوان مثال، به عنوان پاداشی برای مرتب نگه داشتن اتاقش، ممکن است به فرزندتان اجازه دهید انتخاب کند چه چیزی برای شام باشد یا چه بازی را بعد از شام با شما انجام دهد.

استفاده از تحسین، تشویق و پاداش برای تقویت رفتار مثبت
کودکان با احتمال بیشتری رفتاری را که باعث تحسین یا تشویق می شود را تکرار می کنند. این بدان معناست که می توانید از تحسین و تشویق برای مقابله با رفتار چالش برانگیز فرزنداتان و تقویت رفتار مثبت استفاده کنید.
مراحل تشویق
اگر فرزندتان به شیوههای چالش برانگیز رفتار میکند:
اولین قدم این است که رفتار مثبتی را که میخواهید تشویق کنید، شناسایی کنید. به عنوان مثال، اگر کودک شما اسباب کودکان دیگر را می گیرد و یا نوبت را رعایت نمی کند، ممکن است بخواهید فرزندتان را تشویق کنید که به نوبت با اسباب بازی ها بازی کند.
گام بعدی این است که مراقب رفتار مثبت و تحسین آن باشید – به عنوان مثال، مواقعی که فرزندتان نوبت میگیرد. وقتی این رفتار را مشاهده کردید، فوراً توجه فرزندتان را جلب کنید و به او بگویید دقیقاً چه کاری را به خوبی انجام داده است. برای مثال، «نور، من دوست داشتم که چطور منتظر نوبتت بودی تا با آن اسباب بازی بازی کنی. آفرین.
نکات مهمی که باید بدانید:
۱.در ابتدا، هر بار که رفتار مثبت را دیدید، می توانید فرزندتان را تحسین کنید . وقتی این رفتار بیشتر اتفاق می افتد، می توانید کمتر آن را تحسین یا تشویق کنید. این می تواند به شما این فرصت را بدهد که فرزندتان را به خاطر سایر رفتارهای مثبت تحسین کنید.
۲.پاداشها میتوانند تحسین و تشویق را بهتر انجام دهند. بنابراین وقتی رفتار فرزندتان را تحسین یا تشویق می کنید و سپس به آن پاداش می دهید، احتمال تکرار این رفتار بیشتر می شود.اما بهتر است در استفاده از پاداش ها مخصوصا پاداش های مادی زیاده روی نکنید . اگر نیاز به استفاده بیش از حد از این پاداش ها دارید، ممکن است نشانه آن باشد که این رفتار در حال حاضر برای فرزند شما خیلی سخت است.
۳.چیزهای زیادی بر رفتار کودکان تأثیر می گذارد . همیشه به این فکر کنید که چرا فرزندتان رفتار خاصی دارد. وقتی دلایل رفتار فرزندتان را درک کنید، بهتر می توانید پاسخ مناسب را انتخاب کنید.
چه چیزی را تحسین، تشویق و پاداش دهیم
- به دنبال تغییرات و موفقیت های کوچک باشید: به جای اینکه منتظر بمانید تا فرزندتان کاری را کاملا درست انجام دهد هر تلاش یا پیشرفت کوچکی را تحسین کنید.
- فرزندتان را به خاطر نقاط قوتش تحسین کنید و او را تشویق کنید که نسبت به علایق خود هیجان زده شود. این به کودک شما کمک می کند تا حس غرور و اعتماد به نفس خود را تقویت کند.
چه زمانی باید تحسین، تشویق و پاداش داد
- سعی کنید کودکتان را خیلی بیشتر از اینکه تنبیه کنید تحسین کنید.
- وقتی نسبت به رفتار فرزندتان احساس خوبی دارید، این را بگویید. مطمئن شوید که هر روز از فرزندتان تمجید و تشویق کنید.
- فرزندتان را با پاداش رفتار خوب غافلگیر کنید. به عنوان مثال، “ممنون که اسباب بازی ها را برداشتید – بیایید برای جشن به پارک برویم”.
نحوه تحسین تشویق و پاداش
- به دنبال راه های غیرکلامی برای تحسین یا تشویق فرزندتان باشید. لبخند زدن یا بالا گرفتن دوانگشت به نشان پیروزی می تواند راه های قدرتمندی باشد تا به فرزندتان نشان دهید تحت تأثیر رفتار یا تلاش های او قرار گرفته اید.
- سعی کنید تمجید خود را متناسب با رفتارتان انجام دهید – صمیمانه و مشتاقانه، اما نه بیش از حد. بچه ها می توانند بفهمند که چه زمانی تحسین شما واقعی است.
- سعی کنید پاداش های متنوعی دهید. زمانی که فرزندتان هر بار انتظار پاداش یکسانی را نداشته باشد، پاداش ها بهترین نتیجه را دارند.
- از تمجید و پاداش به روش های مناسب سن استفاده کنید. به عنوان مثال، نوجوانان ممکن است نخواهند به خاطر تلاش هایشان در حضور دیگران مورد تحسین قرار گیرند، در حالی که کودکان نوپا ممکن است دوست داشته باشند که مرکز توجه قرار بگیرند.